1. GÜN: ÇAVUŞTEPE – TEKNE İLE AKDAMAR ADASI – VAN MÜZESİ – VAN KALESİ – VAN KEDİ EVİ
Sabiha Gökçen Havalimanından kalkan Pegasus’un PC2500 sefer sayılı 06:25 uçağı ile Van’a hareket ediyoruz. 2 saatlik uçuşun ardından Van Havalimanına ulaşıyor ve bizleri bekleyen tur araçlarımızla buluşarak gezimize başlıyoruz.
İlk gezi durağımız Kral II. Sarduri tarafından başkent olarak kullanılmış olan ve son dönemdeki kazılarda ele geçen ilginç buluntularla Urartu Tarihine ışık tutmaya devam eden Çavuştepe’ye gidiyor ve bir Urartu başkenti kalıntılarını inceleme imkânı buluyoruz. Burada Urartu dilini bilen Dünyadaki 7 kişiden biri olan; yaşayan bir kültür mirası olarak kabul edilen Mehmet Kuşman eşliğinde gezeceğiz.
Gezimizin ardından Gevaş’ta bulunan iskelemize gidiyor ve bizleri bekleyen teknemize binerek Akdamar adasına gidiyoruz. Yaklaşık 30 dakikalık bir tekne yolcuğunun sonunda Akdamar Adasına ulaşıyoruz. Akdamar’da UNESCO Dünya Kültür Mirası yolunda bir başyapıt olan Orta çağ Ermeni Mimarisi ve Sanatının en özel yapıtlarından olan “Surp Haç” kilisesini rehberimizin anlatımları eşliğinde tanıyoruz. I.Hacik Gagik Ardzruni tarafından 915-921 tarihleri arasında Mimar Manuel’e bir manastır kompleksinin merkezi olarak yaptırtılan kilisenin duvarlarında, mevsime göre değişen gün ışığı altında, büyüleyici gölge ve ışık oyunları ile konusunu Tevrat ve İncil’den alan kabartma sahnelerinin hikâyelerini öğreniyoruz. Yonca planlı kiliseyi de geziyor ve kısa bir tekne yolculuğu ile restoranımıza varıyoruz.
Yöresel tatlardan oluşan öğle yemeğimizin ardından Van şehir merkezine gidiyoruz. Yolumuz üzerinde hanımlar tarafından dokunan Van Kilimlerinin tanıtılacağı küçük bir ziyaret yapacağız. Van şehir merkezinde ilk ziyaret noktamız yenilenen hali ile Van Müzesi oluyor. Özellikle Urartu medeniyete ait eserleri ile dikkatleri çeken bu güzel müzede yapacağımız gezinin ardından Van Kedileri ve Urartulardan kalma meşhur gümüş Savat işçiliğini göreceğimiz mekanımıza gidiyoruz. Renkli gözleri ile Van kedileri bizleri büyülüyor. İlginç işçilikleri ile Urartulu kadınlardan günümüze yaşatılan Savat işçilikleri ise gerçekten muhteşem.
Sonrasında Van Kalesi ziyaretimizi yapıyoruz. MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından Van Kalesi eteklerindeki ”Analı-Kız” olarak bilinen kutsal alan önünden varacağımız kale girişinde “Van Kalesi Höyüğü” kazı alanını görerek olağanüstü manzaraya sahip kaleye çıkıyoruz. Kale’de hem modern Van şehrini hem Van Gölü’nü hem de Eski Van’ı fotoğraflama imkânı buluyoruz. . Sonrasında konaklayacağımız otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
2. GÜN: NEMRUT KALDERASI – AHLAT MEZARLARI – EMİR BAYINDIR KÜMBETİ – BİTLİS İHLASİYE MEDRESESİ – TATVAN
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrasında yaklaşık 2 saatlik Van Gölü manzaralı yolculuğumuz sonunda en yüksek zirvesini Artos Dağı’nın oluşturduğu, İhtiyar Şahap Dağları’nın kuzey eteklerinden, Bitlis’in Van Gölü kıyısında kurulu İlçesi Tatvan’a varıyoruz.
İlk ziyaret noktamız Nemrut Kalderası Milli Parkı olacak. Türkiye’nin bu en büyük krater gölünün eşsiz manzarası ve el değmemiş doğal güzelliklerini fotoğraflama şansı bulacaksınız. Sıcak ve soğuk göllerin bir arada olması sizleri şaşırtabilir. Endemik türlerin olduğu zengin florası ve buhar bacası doğa tutkunlarına görsel bir şölen sunuyor.
Buradan sonra Anadolu’daki Türk varlığının en eski yerleşik merkezlerinden Ahlat’a geçiyoruz. UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne aday Ahlat’ta, Türk Sanatı açısından en önemli noktalardan birisi olan, Selçuklu Mezarlığını geziyoruz. Burada yüksekliği 4 metreyi aşabilen mezar taşları ve Emir Bayındır Kümbeti başta olmak üzere birçok önemli yapıyı görüyoruz. Sonra Tatvan’da öğle yemeğimizi alacağımız restoranımıza gidiyoruz. Öğle yemeğimizin ardından Bitlis’e gideceğiz.
“Bitlis’te 5 Minare Beri Gel Oğlan” Türküsü ile tanıdığımız bu küçük ama tarihi şehrin Minareleri, İhlasiye Medresesi ve Etnografya müzesi gezileri ardından Tatvan üzerinden Van’da bulunan otelimize geri dönüyoruz. Konaklama ve akşam yemeği otelimizde.
3. GÜN: VAN – MURADİYE ŞELALESİ – AĞRI DAĞI – DOĞUBAYAZIT – İSHAK PAŞA SARAYI – TENDÜREK DAĞI
Sabah Ünlü Van Kahvaltısı için Van Kahvaltı Salonu’na hareket, kahvaltı sonrası Balık Bendinde (sadece balık göçü mevsiminde) Van Gölü’nün meşhur balığı olan İnci Kefalinin göçüne tanıklık ediyor ve buradaki 200 yıllık vagonu fotoğraflıyoruz. Çaldıran ovasının da bulunduğu ilçemizden geçerek kaynağını Tendürek dağlarından alan Bend-i Mahi (Balık Bendi) çayı üzerinde yer alan Muradiye Şelalesini ziyaret ediyoruz. Burada çay ve kahvelerimizi de şelale manzarasının keyfini çıkartacağız.
Buradan hareket ile gezimizin en can alıcı noktalarından biri olan 5137 mt’lik, dorukları her zaman karlı ve bulutlarda, ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı manzarası eşliğinde Doğubayazıt ilçesine varıyoruz.Bu ilçede Anadolu’nun en güzel sarayı diyebileceğimiz, 1685-1784 yılları arasında yaptırılan Eski Beyazıt yerleşimine ve ovaya hâkim yapısı ile İshak Paşa Sarayı’nı geziyoruz. Sarayın değişik üsluplardaki eşsiz süslemelerini ve görkemli mimarisini, tarihi ve hikayeleri ile tanıdıktan sonra öğle yemeğimizi de Doğubayazıt’ta alıyoruz. Buradan hareket ile 3533 metrelik zirvesi ile Tendürek Dağları’nı, 2644 metrelik Tendürek Geçidinden geçerek dünyanın en ilginç oluşumlarından biri olan Lav Akıntılarını görme imkanı bulacağız.
Gezilerimizin sonunda Ağrı Havaalanına gidiyoruz. Pegasus’un PC2581 sefer sayılı 17:45 uçağına biniyor ve Sabiha Gökçen Havalimanına varıyoruz. Bir başka gezide görüşmek üzere sizlerle vedalaşıyoruz.