BOSNA HERSEK– KARADAĞ –ARNAVUTLUK– MAKEDONYA– KOSOVA
(6 GECE 7 GÜN – Vizesiz)
1.GÜN: İSTANBUL – SARAYBOSNA
İstanbul havalimanı dış hatlar gidiş terminali, Hira Tur kontuarı önünde buluşma, THY 07:30 tarifeli uçağı ile İstanbul Havalimanı’ndan hareket ediyor ve yerel saatle 08:20’de Saraybosna’ya varıyoruz. Havalimanında Hira Tur rehberi bizleri karşılıyor ardından aracımızla Başçarşı’ya hareket ediyor ve Saraybosna şehir turumuza başlıyoruz. Yolumuzun üzerinde 92/95 savaşından kalma bomba ve kurşun izleri bulunan binaları, Avrupa’nın ilk elektrikli tramvayı olan tramvayları ve Saraybosna’yı aktif olarak baştan sona dolaşan tramvay hattını, Tito dönemi Yugoslavya Halk Ordusu’na ait ancak günümüzde Saraybosna üniversite kampüsü olarak kullanılan binaları, ABD’nin dünyanın en büyük ikinci büyükelçiliği binasını, Saraybosna şehir müzesini, Parlamento binasını, Arap yatırımcılar tarafından yapılan ve bölgenin en büyük AVM sini görerek Başçarşı’ya varıyoruz. Dikkatli gözler ile baktığımızda havaalanından Baş çarşıya doğru gelirken Bosna Hersek tarihini tam tersi olmak üzere müşahede edebiliriz. Ters sıralama olarak evvela Yugoslav yapılarını sonrasında Avrupa Gotik yani Avusturya Macaristan dönemi yapıları ve son olarak Osmanlı yapıları ile karşı karşıya kalırız. İlk durağımız 1992-1995 yıllarında yaşanan elim savaşın şehitleri ve Alija İzetbegoviç’in mezarının bulunduğu kovaci şehitliğidir. Savaş şehitlerine Fatiha okuduktan sonra rehberimizden Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Alija Izetbegoviç’in hayatı hakkında bilgi alıyoruz. Ardından Osmanlı döneminden bu yana ayakta durmayı başarabilmiş Boşnak – Türk mahallesinden geçerek Başçarşı şehir gezisine başlıyoruz. Turumuz esnasında göreceğimiz yerler sırayla ;
18.yy’ da inşa edilmiş, Osmanlı Devletinin hoşgörüsünün timsali niteliğindeki Sebil ( çeşme ), Osmanlı Devletinden bu yana var olan Bakır zanaatının icra edildiği Bakırcılar Sokağı, Merkez noktasında inşa edilen ve ilk olma özelliğini taşıyan Çarşı camii, Avrupa’da hayatta kalmayı başarmış ender hanlardan olan Moriça Han ve içerisinde bulunan, Fikir ile mücadeleyi benimsemiş Genç Müslümanlar derneği Mladi Muslimani Kanuni Sultan Süleyman’ın halaoğlu Gazi Hüsrev bey camii ve türbesi, Saat Kule, Kurşunlu Medrese, Gazi Hüsrev bey müzesi ve kütüphanesi, Avrupa’nın ilk umumi tuvaleti, Dünya savaşının çıktığı yer olarak bilinen Latin köprüsü, Fatih Sultan Mehmet adına yaptırılan Hünkar Camii, At meydanı – Okmeydanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bakır Baba Camii, Ortodoks Kilisesi, Alija Izetbegoviç parkı ve parkta sürekli satranç oynayan Saraybosna’lı emekliler, Ferhadiye Camii, Ferhadiye Caddesi ( Saraybosna’nın İstiklal Caddesi), İspanya’daki Musevilerin ihraç edilmesi sonucu Osmanlı devleti kovulmuş Musevilere kucak açtı. Bunun en Büyük delili Yine Osmanlı devleti tarafından inşa edilen Musevi Sinagogu, Katolik Katedrali (İsa’nın Kalbi), Saraybosna gülleri ( Savaş zamanı bir bomba ile birden fazla kişinin hayatını kaybettiği kırmızı boya ile işaretlenmiş noktalar ), Fırın yeri katliamının yapıldığı nokta, 6 Nisan 1945’te Yugoslav halk ordusu tarafından Nazi rejimi işgalindeki Saraybosna’nın kurtarılışı anısına yakılan ve adına sönmeyen ateş denen, 5 Şubat 1994’te ve 1995’te Pazar yeri katliamı olarak anılan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği Markale Semt pazarı, Avusturya – Macaristan döneminde Hükümet Konağı (Belediye binası ) olarak yaptırılan ve savaş dönemi yakılarak bir çok el yazması eserin kül olmasına neden olunan Vjecnica ( Viyeçnitsa ) kütüphanesi
Şehir gezisi ardından akşam yemeğini almak üzere restoranımıza hareket ediyoruz. Akşam yemeğimizi Saraybosna’nın en meşhur ve nezih yerel restoranı olan TURKUAZ restoranda Boşnak köftesi Çevapi olarak alıyoruz. Ardından rehberimizin belirleyeceği saatte konaklamak üzere otelimize hareket ediyor ve günü bitiriyoruz.
2. Gün : SARAYBOSNA – KONJIC – JABLANICA – BLAGAY – MOSTAR
Otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından saat 08.00 de Hersek bölgesinin en büyük ve güzel şehri olan Mostar şehri turunu yapmak üzere otelimizden ayrılıyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan küçük yerleşim yerlerinin içinden geçerek ilk durağımız olan Konjic şehrine varıyoruz. Neretva nehri kenarına kurulmuş 50 bin nüfuslu bu küçük şehirde 2. Dünya savaşında ve 92 – 95 savaşında hasar görmüş ve tadilatı TC Karayolları ve Tika tarafından yapılmış Osmanlı köprüsü, Kırık minareli camii, aslına uygun restore edilmiş mini çarşı göreceğimiz yerler arasındadır. Fotoğraf molamızın ardından yolculuğumuza devam ediyoruz. İkinci durağımız Yugoslavya’nın kurucusu Josip Broz Tito’nun II.mareşal ünvanını aldığı , ömür boyu devlet başkanlığına seçilmesine sebep olan savaşın yapıldığı şehir Jablanica. Aynı zamanda kuzu çevirmesi ile meşhur olan bu şehirde 1943 yılında Tito’nun Nazilere karşı verdiği mücadele sonucu yıktığı köprü ve olayın cereyan ettiği bölgeyi görüyoruz.
Ardından Buna nehri kaynağına, 5 asır önce kurulmuş Alperenler Tekkesi’ne hareket ediyoruz. Kaynağına henüz ulaşılamamış ve saniyede 43.000 litreye kadar su çıkaran Buna nehrinde Sarı Saltuk tekkesi olarak ta bilinen Blagaj tekkesini ziyaret ediyoruz. Tekke içinde yer alan Açık paşa türbesi ve Sarı Saltuk’un makamını ziyaret ediyor ve tipik Anadolu evi şeklinde inşa edilmiş iki katlı bu evde Bayanlar mescidi, Meydan odası, Erkekler için mescit ve zikir odası, Hamamcık ve halvethane ve mutfak olarak kullanılan odaları görüyoruz. Dileyen misafirlerimiz nehre nazır avluda Türk çayı içebilirler. Daha sonra son durağımız olan Mostar şehrine hareket ediyoruz. Yolumuzun üzerinde Mostar havalimanını ve Yugoslavya zamanında havalimanı karşısına yapılan ve uçaklar için sığınak olarak kullanılan askeri alanları görüyoruz. Bu alan havalimanının hemen karşısındaki tepeciğin içi oyularak uçakların saklanması için hazırlanmıştır. Mostar’a varışımızla birlikte yaya olarak turumuza başlıyoruz. Turumuz esnasında görülecek yerler; Şehitler camii ve avlusundaki şehitlik. Bu şehitliğin bir özelliği savaş esnasında Müslüman Boşnaklar ile birlikte omuz omuza çarpışan Hırvat ve Sırp Mostarlıların da metfun bulunmasıdır.
- Bölgeye özel, nehirden toplanan taşlarla işlenmiş kaldırımlı Mostar çarşısı
- Koski Mehmet Paşa camii. Bu cami köprünün en güzel fotoğrafının çekildiği camidir.
- Türkiye Cumhuriyeti Mostar Başkonsolosluğu
- Mostar Köprüsü – 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi ve Hersekli olan Mimar Hayrettin tarafından yapılan ve 1993‘de yıkılan ancak 2004 yılında tekrar restore edilen tek kemerli köprüdür.
- Tara Kulesi – Bu kuleler zamanında köprü güvenliğini sağlayan ekiplere mahsusken günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
- Kriva Cuprija – Eğri köprü
- Tabakhane camii ve hamamı – Zamanında deri işiyle uğraşan eşrafın diğer camilerdeki cemaate koku olarak rahatsızlık vermemesi adına kendilerine özel yaptırdıkları ve altından sular akan camidir.
Mostar’da alışveriş ve şehrin tadını çıkarmak için serbest zaman ilan ediliyor daha sonra rehberimizin belirleyeceği zamanda buluşup akşam yemeğimizi aldıktan sonra konaklama Mostar’daki otelimizde.